• facebook
  • linkedin
  • youtube

I le sefulu tausaga ua tuanaʻi, o le faʻataʻitaʻiga faʻatekonolosi faʻavae i luga o le CRISPR ua vave ona atiaʻe, ma ua faʻaaogaina lelei i le togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le kanesa i faʻataʻitaʻiga a le tagata.I le taimi lava e tasi, o saienitisi i le salafa o le lalolagi o loʻo faʻaogaina pea mea fou fou ma faʻataʻitaʻiga gafa e mafai ai ona foia faʻafitauli o mea faigaluega faʻataʻitaʻi ma faʻaiuga.

I le masina o Setema 2021, na lomia ai e le vaega a Zhang Feng se pepa i le Science journal [1], ma maua ai o le tele o transposters na faʻamaonia le RNA taʻitaʻia nucleic acid enzymes ma faaigoa o le Omega system (e aofia ai le ISCB, ISRB, TNP8).Na maua foi e le suʻesuʻega o le Omega system e faʻaaogaina se vaega o le RNA e taʻitaʻia ai le tipiina o le DNA filifili lua, e taʻua o le ωRNA.Ae o le mea e sili ona taua, o nei enzymes nucleic acid e laʻititi tele, e naʻo le 30% o le CAS9, o lona uiga e ono sili atu ona tuʻuina atu i sela.

ISRB1

I le aso 12 o Oketopa, 2022, na lomia ai e le au a Zhang Feng i le Nature journal ua faaulutalaina: Faʻatulagaina o le Omega Nickase ISRB i le Faʻalavelave ma le ωrna ma le Target DNA [2].

O le suʻesuʻega na suʻesuʻeina atili ai le faʻaogaina o le microscope electron aisa o le ISRB-ωRNA ma le faʻaogaina o DNA i le Omega system.

O le ISCB o le tuaa o CAS9, ma o le ISRB o le mea lava lea e tasi o le le lava o le HNH nucleic acid domain o le ISCB, o lona uiga laʻititi le lapopoa, naʻo le 350 amino acids.O le DNA fo'i e maua ai le fa'avae mo le atina'e atili ma le suiga fa'ainisinia.

ISRB2

RNA-taʻitaʻia IsrB o se sui o le OMEGA aiga faʻailogaina e le IS200/IS605 superfamily o transposons.Mai su'esu'ega phylogenetic ma fefa'asoaa'i vaega tulaga ese, IsrB e foliga mai o le fa'amuamua o IscB, o le tuaa o Cas9.

Ia Me 2022, Cornell University's Lovely Dragon Laboratory lomia se pepa i le tusi talaaga Saienisi [3], suʻesuʻeina le fausaga o le IscB-ωRNA ma lona faiga o le tipiina o DNA.

ISRB3

Pe a faʻatusatusa i le IscB ma le Cas9, IsrB e leai se HNH nuclease domain, le REC lobe, ma le tele o le PAM sequence-interacting domains, o le IsrB e laʻititi tele nai lo Cas9 (naʻo le 350 amino acids).Ae ui i lea, o le laʻititi laʻititi o le IsrB o loʻo faapaleniina e se RNA taʻiala tele (o lona omega RNA e tusa ma le 300 nt le umi).

Na su'esu'eina e le 'au a Zhang Feng le fa'asologa o le cryo-electron microscope o IsrB (DtIsrB) mai le susū-vevela anaerobic siama Desulfovirgula thermocuniculi ma lona lavelave o le ωRNA ma le DNA taula'i.O suʻesuʻega faʻavae na faʻaalia ai o le fausaga atoa o le IsrB protein faʻasoa se fausaga ivi ma le Cas9 protein.

Ae o le eseesega o le Cas9 faʻaaogaina le REC lobe e faʻafaigofie ai le faʻaalia o le faʻamoemoe, aʻo faʻalagolago le IsrB i lona ωRNA, o se vaega o loʻo fausia ai se fausaga faʻapitoa e tolu-dimensional e pei o le REC.

ISRB4

Ina ia malamalama atili i suiga faʻavae o IsrB ma Cas9 i le taimi o le evolusione mai le RuvC, na faʻatusatusa e le au a Zhang Feng le faʻatulagaina o le DNA-binding structures o RuvC (TtRuvC), IsrB, CjCas9 ma SpCas9 mai Thermus thermophilus.

ISRB5

O le suʻesuʻega faʻatulagaina o IsrB ma lona ωRNA o loʻo faʻamalamalamaina pe faʻafefea ona iloa faʻatasi e IsrB-ωRNA ma faʻapipiʻi le DNA taulaʻi, ma maua ai foʻi se faʻavae mo le faʻalauteleina ma le inisinia o lenei nuclease laiti.Fa'atusatusaga ma isi RNA-ta'ita'ia faiga e fa'amaonia ai fegalegaleaiga fa'atino i le va o polotini ma RNA, fa'alauteleina lo tatou malamalama i le biology ma le fa'aleleia o nei faiga eseese.

So'oga:

1.https://www.science.org/doi/10.1126/science.abj6856

2.https://www.science.org/doi/10.1126/science.abq7220

3.https://www.nature.com/articles/s41586-022-05324-6


Taimi meli: Oke-14-2022